ЗА ПОРОДАТА
Шотландските високопланински говеда често са наричани нежните гиганти на Шотландия. Животните от тази порода са лесно разпознаваеми заради характерните им дълги рога и дългата, вълниста козина, която ги предпазва от ниските температури през зимата и им придава очарователен външен вид. Окраската на шотландското високопланинско говедо варира от червеникаво, през рижо, черно, бяло, жълтеникаво, сивкаво, та дори до сребристо и тигрово. Животните се отглеждат предимно заради месото, което набира популярност поради по-ниското си съдържание на холестерол в сравнение с това на другите породи говеда. Кравите от породата Хайленд могат да бъдат доени и млякото им е много богато на мазнини – около 10%, но за разлика от познатата ни млекодайна крава, тук количествата са достатъчни по-скоро за лична употреба. Биковете достигат ръст до 120 см и тегло 800 кг, а женските – височина до 106 см и тегло до 500 кг. Специфично за породата е, че докато са все още малки, теленцата наподобяват плюшени мечета, а възрастните индивиди са близки до яковете, заради дългите кичури козина. Тя е много необичайна, защото всъщност се състои от два пласта – външни дълги косми и пухкави къси подкосми, които са перфектна изолация от студа, обичаен за средата им на обитание. Козината им се скъсява през лятото, както и ако са отглеждани при по-южен климат. Именно тази дълга козина е причината шотландските високопланински говеда да не натрупват допълнителни подкожни мазнини, както е при животните от други породи.
ИСТОРИЯ
За пръв път за породата Scottish Highland се споменава през 6 век. Първоначално е била разделена на два вида – Кайло и Хайлендър, в зависимост от местообитанието им. Кайло обитавали западните острови на Шотландия и били по-дребни от братовчедите си, като навярно това се дължи на по-суровите условия за живот. Днес това разграничение не съществува и всички животни се определят просто като Хайленд. Макар първоначално да били разпространени само в Шотландия, днес тези фантастични животни се срещат в Австралия, Северна и Южна Америка, както и в други части на Европа, включително в България. Любопитен факт за породата е, че представителите ѝ са много самостоятелни и отлично се справят сред природата. Имат развити умения да откриват растителност под снега и да изкачват стръмни планински местности. Доближават се по характеристики до дивите животни и поради това, че не са претенциозни и не боледуват. Дори предпочитат да раждат малките си без човешка намеса и могат да ги крият в продължение на седмица сред горските храсти и шума, преди да се завърнат в стадото.
ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ
Месо
Месото е една от основните причини за развъждането на породата. То не е тлъсто, но е добре мраморирано и се счита за деликатес поради фината си текстура, превъзходен вкус и високо съдържание на протеини и желязо. В Шотландия са проведени много тестове, които доказват, че месото от Хайленд е с по-ниско съдържание на мазнини и холестерол дори от пилешкото. Предвид изложените факти не е изненада, че държи висока цена.
Мляко
Вече споменахме, че млякото на шотландските високопланински говеда е много богато на мазнини, но кравите дават ограничени количества и не са подходящи за промишлено млекопроизводство. Развъждане на кръстосани породи Високата цена на месото от шотландско високопланинско говедо определя по-слабото му търсене на пазара, тъй като купувачите обикновено предпочитат по-достъпни алтернативи. Това е причината фермерите често да кръстосват чистокръвния Хайленд с други породи, за да получат хибриди със сходни характеристики, но на по-конкурентна цена.
За участия в шоута
Споменахме колко са симпатични и сладки, нали? Това прави шотландските високопланински говеда идеални за изложенията на животни, особено когато за тях са се погрижили професионални „фризьори“. Вярвате или не, има специални стандарти за красота, на които животните следва да отговарят – журито оценява главата, врата, гърба и тялото, както и невероятната козина.